Advertisement

Responsive Advertisement

Προτάσεις για ένα υγιεινό πρωινό για τα παιδιά.


Το πρωινό είναι από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας καθώς έχει αποδειχθεί και από έρευνες ότι βοηθάει στη μείωση και διατήρηση έπειτα του σωματικού μας βάρους. Το πρωί ο οργανισμός μας και ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ενέργεια. Ειδικά ο εγκέφαλος <<τρέφεται>> από τους υδατάνθρακες οπότε καταλαβαίνουμε ότι για τα παιδιά που πάνε σχολείο το πρωινό είναι απαραίτητο για να παρακολουθήσουν στην τάξη με προσοχή το δάσκαλο.
Τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και το ημιαποβουτυρωμένο γάλα είναι καλές επιλογές, γιατί σε κάνουν να νιώθεις χορτάτος για περισσότερο χρόνο. Σχεδόν όλα τα δημητριακά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλά λιπαρά, δίνοντάς σου ενέργεια για την ημέρα που ξεκινά. Τα εμπλουτισμένα δημητριακά αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β όπως το φυλλικό οξύ, σιδήρου και ψευδαργύρου. Το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, καθώς και ποικίλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Παρακάτω θα δούμε κάποιες επιλογές για πρωινό που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά. 
·         Φέτες ψωμιού για τοστ, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως, με τυρί χαμηλών λιπαρών ή με προϊόν επάλειψης χαμηλών λιπαρών και λίγη μαρμελάδα ή μέλι. Οι φυτικές ίνες από το ψωμί ολικής αλέσεως βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
·         Φρέσκια μπαγκέτα με μία φέτα βραστή γαλοπούλα που έχει πολύ χαμηλά λιπαρά, μαρούλι, ντομάτα και κέτσαπ ή μουστάρδα αντί για μαγιονέζα για να διατηρήσουμε τα λιπαρά σε χαμηλά επίπεδα. Μπορούμε να συνοδέψουμε με ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι.
·         Κουάκερ (προέρχεται από τη βρώμη), ιδανική λύση για τα Σαββατοκύριακα, όταν έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να το ετοιμάσουμε. Το «στιγμιαίο» κουάκερ είναι μια γρήγορη εναλλακτική λύση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Η βρώμη περιέχει διαλυτές ίνες, που βοηθούν στην ελάττωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
·         Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και κομμάτια φρούτων ή πουρέ μπανάνας. Το γιαούρτι περιέχει ασβέστιο και βιταμίνες Β, ενώ τα φρούτα προσφέρουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ορισμένα φρούτα είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και καρκίνου. Οι μπανάνες είναι καλή πηγή υδατανθράκων και καλίου. Η μπανάνα περιέχει μαγνήσιο και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από το γιαούρτι ή το γάλα.
·         Ζεστά μικρά κέικ, ψωμί και ομελέτα. Τα αυγά είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και βιταμίνης Α. Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού προσθέτουν και λίγα κομματάκια καπνιστού σολομού που προσφέρει τα απαραίτητα ιχθυέλαια που προλαμβάνουν τις καρδιοπάθειες.
Όταν βιάζεσαι ...
Χτύπησε στο μπλέντερ μια κομμένη μπανάνα, λίγες φρέσκιες φράουλες και δύο κουταλιές της σούπας γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Δοκίμασε και άλλους γευστικούς συνδυασμούς. Ένας χυμός πορτοκάλι και μια μεγάλη μπανάνα είναι εύκολη και βολική λύση όταν βιάζεσαι. Οι νέες μπάρες δημητριακών είναι εμπλουτισμένες με τα ίδια θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα εμπλουτισμένα δημητριακά και περιέχουν επίσης πρόσθετο ασβέστιο.