Advertisement

Responsive Advertisement

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο διαβήτης είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση στις μέρες μας κατά την οποία η ποσότητα γλυκόζης στο αίμα είναι υπερβολικά υψηλή. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας στα άτομα αυτά. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία μας χρειάζεται για την παραγωγή του σακχάρου σε ενέργεια και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος.  Υπάρχουν 2 τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη, ο τύπος Ι και ο τύπος ΙΙ. 
Ο διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται συνήθως από μικρή ηλικία όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη και στα άτομα αυτά πρέπει να χορηγείται ινσουλίνη εφ’ όρου ζωής ενδοφλεβίως.
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι και η πιο συχνή μορφή διαβήτη και παρουσιάζεται όταν το σώμα παράγει κάποια ποσότητα ινσουλίνης αλλά, είτε αυτή δεν επαρκεί για τις ανάγκες του είτε η ινσουλίνη δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως στους μεγαλύτερους και σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Άμα δεν αντιμετωπιστεί μόνο με διατροφή στο αρχικό του στάδιο μπορεί να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις χορήγηση φαρμάκων ή και ινσουλίνης.
Και στα 2 είδη διαβήτη όμως είτε υπό χορήγηση φαρμάκων ή ινσουλίνης είτε χωρίς, το βασικότερο ρόλο παίζει η διατροφή και η κατανομή των υδατανθράκων και της ενέργειας στα διάφορα γεύματα. Αυτό για να γίνει σωστά χρειάζεται το άτομο να παρακολουθείται από έναν επαγγελματία διαιτολόγο σε συνεννόηση με το θεράποντα γιατρό του για να του δώσει όλες τις λεπτομέρειες και τις βασικές γνώσεις που χρειάζεται να γνωρίζει για την  πάθησή του για να μην εμφανιστούν κι άλλα προβλήματα υγείας αργότερα. Έτσι θα μπορέσει να υπάρξει η πρόληψη καθώς ο διαβήτης επηρεάζει την καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά, τα πόδια και τα νεύρα.

Περιληπτικά, οι νέες διατροφικές οδηγίες της αμερικανικής διαβητολογικής εταιρείας όσον αφορά την αντιμετώπιση του διαβήτη συνοψίζονται στα παρακάτω:
  • Η κατανάλωση υδατανθράκων να προέρχεται κυρίως από πηγές φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών
  • Πρέπει να γίνεται συστηματικός υπολογισμός του επιπέδου των υδατανθράκων των γευμάτων. Προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατανομή των υδατανθράκων σε μικρά και συχνά γεύματα. Τουλάχιστον 5 γεύματα (3 κυρίως και 2 σνακ) πρέπει να υπάρχουν μέσα στη μέρα.
  • Πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα πλούσια σε πρόσθετους απλούς υδατάνθρακες (π.χ. γλυκά και ζάχαρη)
  • Να γίνεται περιορισμός των κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα λιπαρά κρέατα, τα εντόσθια, τα αλλαντικά, τα φαγητά τύπου fast food, τη μαγιονέζα, τα τηγανητά, τα γλυκά, το βούτυρο κλπ.
  • Δύο ή περισσότερες μερίδες φρέσκου ψαριού εβδομαδιαίως κρίνονται απαραίτητες λόγω των ευεργετικών ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων,
  • Πρέπει να αποφεύγονται οι πρωτεϊνικές δίαιτες για απώλεια βάρους καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος υπογλυκαιμιών
  • Συνιστώνται μέχρι 1 ποτήρι κόκκινο κρασί για γυναίκες και μέχρι 2 ποτήρια κόκκινο κρασί για άντρες ημερησίως μαζί με το φαγητό

Εκτός από τις διατροφικές οδηγίες συνίσταται και τακτική σωματική δραστηριότητα ήπιας μορφής μετά από γραπτή έγκριση γιατρού καθώς και κόψιμο του καπνίσματος.