Advertisement

Responsive Advertisement

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Το χρόνιο στρες προκαλεί αλλαγές στις ορμόνες και στη συμπεριφορά που οδηγούν στην πρόσληψη ανεπιθύμητου σωματικού βάρους. Η επιδημία παχυσαρκίας που μαστίζει σήμερα τον κόσμο, έχει σχέση με τον τρόπο ζωής που συχνά συνοδεύεται από χρόνιο στρες.

Όποια δίαιτα και εάν ακολουθήσουμε για απώλεια περιττών κιλών ή για να έχουμε ένα κανονικό βάρος σώματος, κινδυνεύει να αποτύχει λόγω των βιολογικών και ψυχικών μεταβολών που προκαλεί το στρες. Η κορτιζόνη, ορμόνη του στρες, επιβραδύνει το μεταβολισμό συμβάλλοντας έτσι στη συσσώρευση περιττών κιλών στο σώμα.

Οι άνθρωποι σε κατάσταση στρες τρώνε περισσότερα λιπαρά, αλατισμένα και γλυκά φαγητά. Προτιμούν λιγότερο να τρώνε σαλάτες, λαχανικά ή φρούτα που αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Το στρες έχει συσχετισθεί με το μεταβολικό σύνδρομο και την υπεργλυκαιμία δηλαδή υψηλή γλυκόζη στο αίμα. Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από παχυσαρκία, αυξημένη περίμετρο κοιλιάς, ψηλή πίεση, ψηλά τριγλυκερίδια αίματος, ψηλή κακή χοληστερόλη αίματος, ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη και αυξημένη γλυκόζη αίματος νηστείας.

Η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικά επεισόδια. Το στρες ευνοεί τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά αυξάνοντας έτσι το σπλαγχνικό λίπος και την περίμετρο της κοιλιάς. Η αύξηση του σπλαγχνικού λίπους (σχήμα σώματος που μοιάζει με μήλο), δεν είναι μόνο άσχημο από αισθητικής άποψης αλλά ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Η συναισθηματική υπερφαγία χαρακτηρίζει μεγάλο ποσοστό των καταστάσεων στρες.
Οι άνθρωποι με χρόνιο ανεξέλεγκτο στρες, καταναλώνουν χωρίς να πεινούν, τρόφιμα και ποτά που είναι ιδιαίτερα παχυντικά.

Η συμπεριφορά της υπερφαγίας μπορεί να γίνεται ενσυνείδητα ή ασυνείδητα. Είναι η συχνότερη διατροφική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό όταν υπάρχουν δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις όπως το στρες, ο θυμός, το άγχος, η μοναξιά, η λύπη και η πλήξη.

Εκτός από την υπερφαγία, ο στρεσαρισμένος άνθρωπος ψάχνει για εύκολες λύσεις. Δεν έχει χρόνο για να φτιάξει κάτι υγιεινό να φάει. Αγοράζει βιαστικά προπαρασκευασμένα φαγητά, επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε θερμίδες, αλάτι και λίπη, έτοιμα για κατανάλωση που δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία του.

Ο καλύτερος έλεγχος του χρόνιου στρες, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση εάν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τον κίνδυνο υπερβολικού βάρους σώματος ή παχυσαρκίας και για να έχει πιθανότητες μακροχρόνιας επιτυχίας οποιαδήποτε δίαιτα πρόκειται να ακολουθήσουμε.

πηγή: http://www.medlook.net/