Advertisement

Responsive Advertisement

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

           Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης από έρευνες φαίνεται ότι μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού της και η σωστή διατροφή βοηθάει να είναι καλή η εγκυμοσύνη και ευκολότερος ο τοκετός. Η δίαιτα της εγκύου πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως να τρώει για δύο. Η υπερβολική αύξηση βάρους κάνει την εγκυμοσύνη και τον τοκετό πιο δύσκολο και «εγκυμονεί» κινδύνους όπως την ανάπτυξη διαβήτη κυήσεως. Η μέση αύξηση βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε μία γυναίκα με φυσιολογικό βάρος υπολογίζεται από 9-16kg. Κατά προσέγγιση, κατά το πρώτο τρίμηνο η αύξηση είναι 1-1,5 kg, κατά το δεύτερο 3,5-4 kg, και κατά το τρίτο τρίμηνο 5-6 kg. Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες βέβαια θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο και να μην πάρουν σύνολο πάνω από 7-10 κιλά σε όλη την εγκυμοσύνη ανάλογα με το βάρος που είχαν πριν τη σύλληψη. 
            Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες είναι αυξημένες ιδίως σε φυλλικό οξύ (που βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά), σε σίδηρο (που απορροφάται κυρίως από το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το συκώτι, τον κρόκο του αυγού), σε ασβέστιο (που βρίσκεται κυρίως στο γάλα και τα προϊόντα του). Επίσης, οι πρωτεΐνες είναι βασική τροφή για τη δομή των νέων ιστών και βρίσκονται βεβαίως στο κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά. Η βιταμίνη C βοηθάει ώστε οι ιστοί του σώματος να είναι υγιείς και να ανθίστανται στην είσοδο μικροβίων και βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή, ντομάτες, πράσινες πιπεριές, πράσινα λαχανικά και φρέσκα φρούτα. Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην επούλωση και την υγεία των ιστών και βρίσκεται κυρίως στο λάδι, τα δημητριακά, το αβοκάντο, τον κρόκο αυγού, τη μαγιά μπύρας.  
           Παρακάτω παρουσιάζονται και κάποιες άλλες γενικές οδηγίες για τη διατροφή κατά την περίοδο κυήσεως:
- Τα μικρά και συχνά γεύματα και η καλή μάσηση της τροφής βοηθάνε ώστε να αποφεύγεται η δυσπεψία και οι καούρες. 
 - Καλό είναι οι τροφές που καταναλώνονται να είναι φρέσκιες και εποχής και καλά πλυμένες. Τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα χάνουν μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών τους συστατικών.
- Προτιμάτε το λευκό κρέας από το κόκκινο. Τα λιπαρά οξέα τύπου ωμέγα-3 που περιέχουν, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασής του, αλλά και για μια υγιή εγκυμοσύνη. Προσοχή όμως στα πολύ μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, ο μπακαλιάρος κλπ. καθώς συγκεντρώνουν περισσότερο ψευδάργυρο.
- Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ που ευθύνεται για αποβολές, πρόωρο τοκετό ή λιποβαρή έμβρυα. 
- Περιορίστε τα θαλασσινά για τον κίνδυνο δηλητηριάσεων.