Advertisement

Responsive Advertisement

Σωστή διατροφή για την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιοπαθειών!

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες βασικές οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων:
- Η μείωση του σωματικού βάρους όταν υπερβαίνει το φυσιολογικό είναι ουσιαστική. Σημαντική είναι και η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας για να είναι πιο ομαλή η καμπύλη του σακχάρου μέσα στη μέρα και να μην πεινάμε πολύ από το απόγευμα και μετά.
- Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό) με άπαχο κρέας (ψάρι –πουλερικά). Περιορίστε το κόκκινο κρέας σε 1 φορά τη βδομάδα. Αφαιρείτε τα ορατά λίπη και τις πέτσες από τα κρέατα. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων με πολλά λιπαρά όπως λιπαρά κρέατα, αρνί, κατσίκι, λουκάνικα, σαλάμια, μπέικον, μυαλά, εντόσθια, ζαμπόν, συκώτι, φαγητά έτοιμα εμπορίου, fast-food, τσιγαριστά κλπ.
- Αυξήστε την κατανάλωση ψητών ή βραστών ψαριών (και κυρίως των λιπαρών ψαριών που περιέχουν τα ω-3 απαραιτητα λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στην καρδιά). Το ψάρι καλό είναι να καταναλώνεται και 2-3 φορές/ βδομάδα.
 - Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών και αρτοποιημάτων εμπορίου με ζάχαρη και βούτυρα, μπισκότων, παγωτών, σοκολάτας, υδρογονωμένων λιπαρών (μαργαρίνες), αβοκάντο, καρύδα, έτοιμες σάλτσες και dressings, λαρδί.
-Προτιμάτε τρόφιμα με φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. 
- Προτιμήστε τα δημητριακά και το ψωμί ολικής αλέσεως που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και του εντέρου.
 - Προτιμήστε άπαχα και ανάλατα τυριά όπως το cottage flair και το ανθότυρο.
- Καταναλώνετε 2 μερίδες άπαχων γαλακτοκομικών (γάλα και γιαούρτι) την ημέρα.
- Καταναλώνετε σαν βασικό έλαιο μόνο ελαιόλαδο. Περιορίστε τα τηγανητά, τα γλυκά και το βούτυρο (αντικαθιστώντας το με άλλα προϊόντα με φυτικές στερόλες). 
- Αποφύγετε το αλάτι και τις επεξεργασμένες τροφές (κονσέρβες, μπισκότα, κράκερς κλπ.). Το αλάτι που πραγματικά έχουμε ανάγκη υπάρχει ήδη στις τροφές. Άλλες κρυφές πηγές αλατιού είναι τα αλλαντικά, οι ξηροί καρποί, τα τυριά και τα έτοιμα σνακ όπως τα κριτσίνια, κράκερς, πατατάκια κλπ.
- Συστίνεται μια μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών (κόκκινου κρασιού κυρίως) - Μέχρι 1 ποτηράκι την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.

-
Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.
- Αποφύγετε τελείως το κάπνισμα.
- Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα (π.χ. περπατήστε μισή ώρα / μέρα) μετά από γραπτή έγκριση γιατρού.
- Αποφύγετε την κατάκλιση 2 ώρες μετά το φαγητό και τις πολύ σφιχτές ζώνες (για αποφυγή κυρίως αναπνευστικών δυσλειτουργιών και παλινδρόμησης της τροφής από το στομάχι στον οισοφάγο) ειδικά όσοι έχετε στηθάγχη.
- Τα αυγά είναι παρεξηγημένα. Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα 2-3 αυγά/ βδομάδα καθώς δεν είναι αυτά που αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα αλλά το σύνολο της διατροφής.