Advertisement

Responsive Advertisement

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!!

Η εβδομάδα του Πάσχα συνήθως συνοδεύεται από διαιτητικές ακρότητες. Μετά την παρατεταμένη (40 ημέρες) νηστεία που κορυφώνεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, συνήθως ακολουθεί υπερφαγία την ημέρα του Πάσχα και την εβδομάδα που έπεται.  Η αιφνίδια υπερκατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχοντα νοσήματα, όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, γαστρικό έλκος, κολίτιδες κ.ά.  Καλό θα είναι οπότε ιδίως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα υγείας να μην καταφεύγουν την ημέρα του Πάσχα σε ακρότητες. Παρακάτω θα αναφέρω μερικές συμβουλές για να μετριάσετε όσο μπορείτε την ποσότητα του φαγητού εκείνη τη μέρα και να μην ¨πέσετε με τα μούτρα¨στο φαί και σας χαλάσει το κέφι μετά ένα πολύ βαρύ στομάχι!
- Πολλοί κάνουν το λάθος και για να φάνε το βράδυ του Μ. Σαββάτου μετά την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα το μεσημέρι δεν τρώνε τίποτα όλη μέρα οπότε μετά είναι λογικό να ¨λιμοκτονούν¨και να μη μπορούν μετά να ελέγξουν τον εαυτό τους καθώς δε χορταίνουν μετά με τίποτα όπως και είναι λογικό. Καλό θα ήταν λοιπόν πριν την εκκλησία το Μ. Σάββατο να έχουμε τσιμπήσει κάποιο σνακ όπως 1 φρούτο και λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς ώστε να μας κόψουν την πείνα και το μεσημέρι να έχουμε φάει κάτι ελαφρύ όπως μια πατατοσαλάτα για παράδειγμα. Την Κυριακή του Πάσχα επίσης, το πρωί να έχουμε φάει το πρωινό μας και μετά στο δεκατιανό ένα σνακ ελαφρύ όπως φρούτα για να μην πεινάμε πολύ το μεσημέρι.
- Καλό θα είναι με το φαγητό να καταναλώνετε και μεγάλη ποσότητα σαλάτας για να μετριάσετε την κατανάλωση κρέατος και να χορτάσετε πιο εύκολα. 
- Καταναλώνετε οινοπνευματώδη με μέτρο. Επειδή τα τρόφιμα την ημέρα του Πάσχα είναι πλούσια σε ζωικό λίπος και χωνεύονται πιο δύσκολα, υπάρχει μεγάλο γαστρικό φόρτο με αποτέλεσμα οξείες γαστρίτιδες, οι οποίες μπορεί να επιδεινωθούν από την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών.
- Προσπαθήστε με την ευκαιρία των εορτών και του ελεύθερου χρόνου να επιδοθείτε σε ήπιου βαθμού άσκηση, π.χ. περπάτημα.

Το φαγητό είναι και μια κοινωνική εκδήλωση και ευκαιρία να μιλήσετε και να διασκεδάσετε με τους συγγενείς και φίλους. Δεν είναι αυτοσκοπός και με το σκεπτικό αυτό φροντίστε να μη χαλάσετε τη διάθεση και το κέφι σας με μια πιθανή αδιαθεσία από υπερφαγία