Advertisement

Responsive Advertisement

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

 


Η  δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που συναντάμε καθημερινά και είναι πολύ συχνό φαινόμενο κυρίως στις γυναίκες. Η καθιστική ζωή, η παράλειψη γευμάτων, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος, η κακή διατροφή και η ελλιπής κατανάλωση νερού συντελούν στο πρόβλημα αυτό. Πρέπει να αναφερθεί ότι δυσκοιλιότητα θεωρείται η κατάσταση στην οποία κάποιος συστηματικά κάνει να πάει τουαλέτα να ενεργηθεί πάνω από 3 μέρες κάθε φορά. Κάποιες γενικές οδηγίες που βοηθούν στην αντιμετώπισή της μπορούν να συνοψιστούν στις εξής:

·        Πίνετε 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα που είναι η αναγκαία καθημερινή ποσότητα υγρών που χρειάζεται για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας και του εντέρου.  

·        Καταναλώνετε τουλάχιστον 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα (1 μερίδα= 1 γιαούρτι=1 ποτ. γάλα = 30γρ τυρί).

·        Μην τρώτε πάνω από 3 φορές την εβδομάδα τόνο και επεξεργασμένες τροφές (τρόφιμα σε κονσέρβα).

·        Καταναλώνετε τουλάχιστον 25-30γρ. φυτικών ινών την ημέρα, δηλαδή 3-4 μερίδες φρούτων με τη φλούδα, δημητριακά ολικής αλέσεως και 3-4 μερίδες λαχανικών την ημέρα. Από τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο τα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια, τα αποξηραμένα φρούτα, το πορτοκάλι, τα κεράσια, και γενικά τα ζουμερά φρούτα αν τα καταναλώνετε με τη φλούδα τους. 

·        Προσπαθήστε να κρατάτε σταθερές τις ώρες των γευμάτων σας (κάθε μέρα την ίδια ώρα με την προηγούμενη).

·        Η καθιστική ζωή επιδεινώνει το πρόβλημα οπότε προσπαθήστε τουλάχιστον να περπατάτε κάθε μέρα από μισή ώρα άμα δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που να μη σας το επιτρέπει.

·        Καταναλώνετε μέσα στην εβδομάδα τουλάχιστον 2 ημέρες όσπρια και λαδερά καθώς περιέχουν φυτικές ίνες και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα σαλάτα με ωμό ελαιόλαδο μαζί με το γεύμα σας σε καθημερινή βάση.

·        Να μην αποφεύγετε να πηγαίνετε τουαλέτα επειδή έχετε φόρτο εργασίας ή βρίσκεστε σε κάποιο δημόσιο μέρος γιατί τότε το πρόβλημα επιδεινώνεται.

·        Καταναλώστε προβιοτικά σε καθημερινή βάση είτε από φυσικές πηγές όπως είναι το γιαούρτι με την πέτσα, το κεφίρ, τα εμπλουτισμένα γιαούρτια κλπ, είτε αναζητήστε από το φαρμακείο κάποιο συμπλήρωμα αν το πρόβλημα επιμένει.