Advertisement

Responsive Advertisement

ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα όπως αναφέρεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι ετησίως πεθαίνουν περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο που αποτελούν σχεδόν το 1/3 των θανάτων παγκοσμίως. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει σήμερα προσπάθεια για σωστή και έγκυρη ενημέρωση όσον αφορά την πρόληψή τους.
Η αυξημένη χοληστερόλη (κοινώς χοληστερίνη) είναι από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και η μείωσή της εξαρτάται κυρίως από τη σωστή διατροφή και όχι μόνο από τη φαρμακευτική παρέμβαση.  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων θα μπορούσαν να μειωθούν ως και κατά 80% τροποποιώντας τον τρόπο ζωής, ακολουθώντας μια σωστή διατροφή, αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα και διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος. Όσον αφορά τη διατροφή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ), υπογραμμίζει ότι η υψηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους, αλατιού, επεξεργασμένων δημητριακών, καθώς και η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλουν στην παχυσαρκία, την κεντρική κατανομή λίπους, τη δυσλιπιδαιμία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το διαβήτη, που είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες βασικές οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων:
·        Μειώστε το σωματικό σας βάρος όταν υπερβαίνει το φυσιολογικό με τη σωστή καθοδήγηση από έναν διαιτολόγο ή διατροφολόγο πτυχιούχο.
·        Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό) με άπαχο κρέας (ψάρι –πουλερικά). Περιορίστε το κόκκινο κρέας σε 1 φορά τη βδομάδα.
·        Καταναλώστε άπαχα κρέατα και αφαιρέστε τα ορατά λίπη και τις πέτσες από αυτά. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων όπως, λουκάνικα, σαλάμια, μπέικον, μυαλά, εντόσθια, ζαμπόν, συκώτι, φαγητά έτοιμα εμπορίου, fast-food, τσιγαριστά κλπ.
·        Καταναλώστε ελαιόλαδο σαν βασικό έλαιο και όχι σογιέλαια ή καλαμποκέλαια καθώς αυτό αυξάνει την καλή χοληστερόλη κάτι που δρα προστατευτικά για την καρδιά. 
·        Προτιμήστε άπαχα και ανάλατα τυριά όπως το cottage flair και το ανθότυρο.
·        Περιορίστε τα τηγανητά, τα γλυκά και το βούτυρο (αντικαθιστώντας το με becel ή άλλα προϊόντα με φυτικές στερόλες). Αποφύγετε την κατανάλωση αρτοποιημάτων εμπορίου με ζάχαρη και βούτυρα, μπισκότων, παγωτών, σοκολάτας, υδρογονωμένων λιπαρών (μαργαρίνες), αβοκάντο, καρύδα, έτοιμες σάλτσες και dressings, λαρδί.
·        Αυξήστε την κατανάλωση ψητών ή βραστών ψαριών (και κυρίως των λιπαρών ψαριών που περιέχουν τα ω-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στην καρδιά).
·        Προτιμάτε τρόφιμα με φυτικές ίνες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως
·        Αποφύγετε το αλάτι και τις επεξεργασμένες τροφές (κονσέρβες, μπισκότα, κράκερ κλπ..).  Το αλάτι που πραγματικά έχουμε ανάγκη υπάρχει ήδη στις τροφές. Αποφύγετε κρυμμένες μορφές αλατιού, όπως  στα αλλαντικά, ξηρούς καρπούς, τυριά (προτιμήστε τα άπαχα και ανάλατα).
·        Καταναλώστε κόκκινο κρασί με μέτρο:  1 ποτήρι κόκκινου κρασιού την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι ασκεί προστατευτική δράση.
·        Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.
·        Αποφύγετε τελείως το κάπνισμα.
·        Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα (π.χ. περπατήστε μισή ώρα / μέρα)  μετά από γραπτή έγκριση γιατρού.